Warning: assert() [function.assert]: Assertion failed in /home4/inmeko/public_html/vasilistaktikos.eu/libraries/cms.php on line 3
Συνεντεύξεις Βασίλη Τακτικού - Βασίλης Τακτικός

Η καταλυτική δύναμη της οικολογίας - H φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά

του Βασίλη Τακτικού

 

Οι ΜΚΟ ως παγκόσμια θεσμίζουσα δύναμη.

Οι οικολογικές μη κυβερνητικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μαζί με άλλες κατηγορίες ανθρωπιστικών Μ.Κ.Ο. έχουν αναγκάσει εθνικές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να μοιραστούν εξουσίες στην θεσμοθέτηση μέτρων για το περιβάλλον και την διάσωση των οικοσυστημάτων.

Περισσότερα...

Κοινωνικός Ακτιβισμός»: Αντίδοτο στην κρίση και μοχλός κοινωνικής ανάπτυξης

«Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού,
Διευθυντή της «Social Activism Αθηνών»,
στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

Ο εθελοντικός και κοινωνικός ακτιβισμός μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέκταση της ανθρωπιστικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης; Μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στη δημιουργική αξιοποίηση και διαχείριση φυσικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων;

Με άξονα αυτά τα ερωτήματα, και σε συνέχεια προηγούμενης συνέντευξής του, ο κ. Βασίλης Τακτικός, Διευθυντής της «Social Activism Αθηνών», αναλύει τον τίτλο της εφημερίδας αλλά και τι σημαίνει «κοινωνικός ακτιβισμός» στην πράξη, σχολιάζει τους «οίκους αλληλεγγύης» για τη βοήθεια και την ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εξηγεί πώς η οριζόντια συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην άρση των φαινομένων παρακμής που βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Περισσότερα...

Η επινόηση των θέσεων εργασίας και η επιχειρηματικότητα

Επιμέλεια Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη,
Manager Ανθρώπινου Δυναμικού

Βασίλης ΤακτικόςΔιάλογος με το διευθυντή της «Social Activism Αθηνών»

Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχουν απεριόριστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ούτε αυτές προκύπτουν αυθόρμητα, ούτε μπορεί να τις δημιουργήσει απεριόριστα το κράτος. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται η διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας, που λογικά προκύπτει από τον περιορισμό της προσφοράς εργασίας και την ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης. Έτσι, είναι προφανές ότι οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, την οποία ούτε το κράτος μπορεί να επεκτείνει, αλλά ούτε και ο ιδιωτικός τομέας, πέραν των ορίων εκείνων που επιτρέπουν σε μια επιχείρηση τη βιωσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης προϋποθέτει ένα ποσοστό κέρδους, ενώ για το κράτος προϋπόθεση της βιωσιμότητας είναι να μην υπάρχει ζημία. Πώς μπορούν να δημιουργηθούν όμως θέσεις εργασίας πέραν αυτών των ορίων;

Ο διευθυντής των ηλεκτρονικών εφημερίδων «Social Activism Αθηνών» και «Οίκοpress», Βασίλης Τακτικός, μας απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων:

Περισσότερα...

Διάλογος για τον κοινωνικό ακτιβισμό και την κοινωνική οικονομία

 Ο Βασίλης Τακτικός, Διευθυντής της «Social Activism Αθηνών»,
συζητά με την Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο,
και τη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο.
Συμμετέχει η Γεωργία Κεραμάρη, Δημοσιογράφος

 

«Διάλογος… για το πραγματιστικό φαινόμενο της κοινωνικής οικονομίας»

Όταν ζευγαρώνονται οι σκέψεις, πολλαπλασιάζονται οι ιδέες, καλλιεργείται το όραμα. Στη «Social Activism Αθηνών» ο Διάλογος υπήρξε πάντοτε κύριο εργαλείο, μέσο και τρόπος ανάδειξης επιμέρους ζητημάτων, από διαφορετικές αφετηρίες, με κοινό τελικά σκοπό. Η κοινωνικοποίηση της γνώσης υπήρξε βασικός άξονας για τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παρουσίας της στα βαθιά νερά του διαδικτύου. Σε ένα νέο Διάλογο, ο Διευθυντής της και τρεις συντάκτριες ψηλαφίζουν την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στη συντακτική ομάδα της «Social Activism Αθηνών» (που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας) και επικεντρώνονται για μια ακόμα φορά στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού ακτιβισμού, της κοινωνικής οικονομίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Περισσότερα...

Ο πολίτης – φιλόσοφος. Από την Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία στη σύγχρονη κρίση της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού,
Διευθυντή της «Social Activism Αθηνών» στις
Αναστασία Πρίφτη, Κοινωνική Ανθρωπολόγο &

Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο


Αριστερά: κος Τακτικός Βασίλειος, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε "Ερύμανθος"

Δεξιά:κα Μπουρτζάλα Γεωργία, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων

Κέντρο: κος Διαβάτης Ιωάννης, Δημοσιογράφος

 

Σε μια παρουσίαση εφημερίδας θα περίμενε κανείς να ακούσει τι έχει αναδείξει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο μέσο και ποια είναι πορεία του. Στη σχετική εκδήλωση όμως του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο του «5ου Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα – Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης», που φιλοξενήθηκε στο πολυσυνέδριο «Money Show», τα στελέχη της εφημερίδας δεν περιορίστηκαν εκεί. Αντιθέτως, αυτό το κομμάτι κατέλαβε ίσως το λιγότερο χρόνο. Για άλλη μια φορά, ο Διευθυντής της εφημερίδας και οι λοιποί ομιλητές έτειναν το μικρόφωνο στους πολίτες, παριστάμενους και μη. «Δημοσιογραφία πολιτών», το επίκεντρο της παρουσίασης, αλλά και της συζήτησης που αναπτύξαμε ακολούθως με τον κ. Βασίλη Τακτικό, Διευθυντή της «Social Activism Αθηνών».

Περισσότερα...

Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το γόνιμο έδαφος καλλιέργειας της Συμμετοχικής Δημοκρατίας σήμερα.

Συνέντευξη Βασίλη Τακτικού στην Αναστασία Πρίφτη

Κύριε Τακτικέ είστε συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και συχνά αναφέρεστε στα κείμενά σας στη συμμετοχική δημοκρατία, στην κοινωνική οικονομία και όλα αυτά σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση και την κοινοτική οικονομία. Κατά πόσο αυτή η έκκληση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Περισσότερα...

Νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι μη κερδοσκοπικές Οργανώσεις σε νέα δημιουργικά και συνεργατικά μονοπάτια

 Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού

στη Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφο

Η ανάγκη σύναψης ενός κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών τίθεται στην ημερήσια διάταξη. Σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα και κοινωνικές αλλαγές η ιδέα του «Κοινωνικού Συμβολαίου» επανέρχεται και γνωρίζει ευρεία επεξεργασία και διάδοση, για να δηλώσει την ανάγκη για νέες συναινέσεις και συμφωνίες προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη και συνοχή μέσα στην αστική κοινωνία.

Περισσότερα...

Κοινωνικά αγροκτήματα – Μια πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού

Επιμέλεια: Ελένη Πισιμίση,

Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

Ο διευθυντής των ηλεκτρονικών εφημερίδων της Social Activism και Oikopress που εκδίδονται με συμπράττοντες φορείς την ΑμΚΕ «Ερύμανθος», το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα, κ. Βασίλης Τακτικός έχει απευθύνει σε μία σειρά δήμων της Αττικής αλλά και της περιφέρειας, την πρόταση για τη δημιουργία «κοινωνικών αγροκτημάτων». Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα γίνει μέσω μνημονίων συνεργασίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, στο θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και του Νόμου 4019/2011.

Περισσότερα...

Καλές πρακτικές και έξυπνη διαχείριση της γνώσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, Διευθυντή της Social Activism Αθηνών,
στην Κοινωνιολόγο Ελένη Καλησπεράτη


Το ζήτημα της «έξυπνης διαχείρισης της γνώσης» είναι από τα πολλά θέματα που θίγονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Social Activism Αθηνών. Στο 11ο φύλλο της έκδοσης για τη σημασία αυτής της θεματολογίας, ρωτήσαμε το Διευθυντή της, Βασίλη Τακτικό, ειδικότερα για το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα...

Το καταναλωτικό κίνημα έναντι του κρατικού παρασιτικού συνδικαλισμού

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, διευθυντή της Οίκοpress,

στον Αθανάσιο Κόκκοτο, Διαχειριστή περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγο

Το καταναλωτικό κίνημα είναι το αντίδοτο και η ελπίδα για την αντιμετώπιση του παρασιτικού συνδικαλισμού, υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Τακτικός. Ο κοινωνικός ακτιβισμός έναντι της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους των τιμών.

Περισσότερα...

Επικοινωνία

+30 210-8813760
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
social